woensdag 19 februari 2014

Doe het zelf afstellen


In eerste instantie was ik er van uitgegaan om verdere afregelingen hier in Frankrijk te laten doen, of als ik een keer in Nederland was. Ik kreeg echter steeds meer de indruk dat het afregelen niet zo erg ingewikkeld kan zijn.
Ik ben begonnen om de nieuwste software van Phonak te kopen, genaamd Target, die is via de normale handel niet te koop, maar via ebay wel. Na installatie bleek deze software erg gebruikersvriendelijk en geeft een hele rits aan mogelijkheden van bijna volautomatisch, semiautomatisch tot handmatig.

Aangezien je ook een MP3 speler en je eigen audio toren met equalizer mag bedienen, lijkt het mij voor de hand liggen dat je ook je eigen hoortoestellen mag afregelen, zolang je dat maar met de nodige voorzichtigheid doet.

Voor de daadwerkelijke communicatie tussen PC en hoortoestellen is nog een interface noodzakelijk ik heb gekozen voor de icube, deze is met name geschikt voor Phonak en Unitron, is het goedkoopst en draadloos, echter is ook weer niet via de normale handel te betrekken maar uit China via ebay.

Na 15 dagen was de eerste set batterijen leeg en omdat het programmeren met nieuwe batterijen wordt aangeraden, was dat het moment om alles te testen.

Met de Target software en de icube gekoppeld aan de hoortoestellen heb ik deze eerst uitgelezen en een backup gemaakt van de oorspronkelijke instellingen, dat is natuurlijk altijd een goed idee.
De software geeft de mogelijkheid om een audiogram te maken en uit dit nieuwe audiogram bleek dat het oorspronkelijke audiogram het hoorverlies iets te zwaar had gemeten. Dat klopte ook met mijn ervaring, ik zette de hoortoestellen altijd iets zachter dan de basisinstelling.
Ook heb ik de functie soundrecovery uitgezet, deze verschuift de hele hoge frequenties naar beneden om ze hoorbaar te maken als je bijna of volledig doof bent voor deze hoge frequenties. Het nadeel is dat het geluid iets vervormt. Ik had het idee dat met name hoge vrouwenstemmen minder natuurlijk klonken. Misschien is de default waarde te sterk voor mij en heb ik wel baat bij een mildere instelling, dat ga ik nog uitzoeken.
Met de Target software wordt ook een programma meegeleverd waarmee je hoorbaarheid en verstaanbaarheid kan testen, met de uitslag daarvan kan je de soundrecovery in principe aanpassen, maar dan moet je weten tot welke frequentie je kan horen en hoeveel compressie zinvol is. Dat vereist dus wat studie. http://www.audiologyonline.com/articles/20q-highs-and-lows-frequency-11772 
Verder heb ik een aanpassing gemaakt in de functies van de afstandsbediening. Alles was binnen 20 minuten klaar.

Alles met elkaar heb ik iets meer dan 2000 euro besteed, ruim 1000 euro minder dan de eerste offerte en ik hoef geen afspraak te maken om een kleine wijziging door te voeren.


maandag 3 februari 2014

De hoorapparaten

Eerst nog even contact gehad met Phonak Nederland en daar waren ze zo vriendelijk, mogelijk omdat ik uit Frankrijk kwam, om mij te verzekeren dat, met mijn hoorverlies, de Naida een goede toestel was als mijn gehoor verder verslechterd kan ik altijd nog een zwaardere luidspreker aan hetzelfde apparaat koppelen. Uiteindelijk heb ik de keus laten vallen op de Phonak Naida Q50 RIC. Deze is iets geavanceerder dan de Q30, maar viel nog binnen mijn budget. De Naida had mijn voorkeur boven bijvoorbeeld een Phonak Audeo vanwege het water- en stofdicht zijn en een grotere batterij (type 13).


Wat ik nog wel moest bepalen was de lengte van het draadjes van de luidsprekers naar de toestellen, hiervoor staat op de phonak website een documentje met twee simpele sjabloontjes die je uitprint en knipt en aan je oor hangt waarna iemand anders de  benodigde lengte kan aflezen.

Ik heb de 2 Naida's bij Brilzonline besteld en die werden met een 1e afstelling op basis van mijn audiogram binnen een week geleverd met een Pilotone afstandsbediening. Niets dan lof voor deze firma (en nee, ik heb geen aandelen).

Ik heb de apparaten meteen ingedaan en vanaf het 1e begin was ik erg tevreden, ik hoefde niet meer te vragen "wat zeg je", ik hoorde weer de pimpel- en koolmezen, de TV kon een stuk zachter, een gesprek in een groep met meer dan 2 personen werd ook weer mogelijk, kortom de eerste indrukken waren helemaal geweldig.

Ik ben niet zo ijdel en daarom heb ik ook voor deze tijd best forse toestellen, het voordeel daarvan is dat de batterijen ook groot zijn, ze waren pas na 15 dagen leeg. Ook het uiterlijk valt mij enorm mee, ze zijn nauwelijks zichtbaar.





donderdag 30 januari 2014

Hoe nu verder (2)

Tijdens mijn zoektocht kwam ik aantal sites tegen waar ik veel te weten ben gekomen.
Bijvoorbeeld www.hoorwijzer.nl maar ook http://www.hearingaidforums.com. Wat ik ook zag was dat er een hele groep mensen hun eigen hoorapparaten afregelen, vaak omdat de kennis en daarmee de kwaliteit van de audiciens te kort schiet om een goede instelling te verkrijgen http://limpingchicken.com/2013/03/28/robert-mandara-programming-your-own-hearing-aids-part-1-why-you-should-do-it . Aangezien ik wel wat van de hard- en software van PC's weet leek me dat wel wat.
De short list van fabrikanten werd daarmee uiteindelijk: Unitron, Siemens en Phonak.
De oude versies van de Unitron en Phonak software zijn makkelijk te vinden op internet.
Met name de iPFG software van Phonak zag er goed uit en gaf mij veel inzicht in de mogelijkheden van instellen.

Na een paar avonden studeren dacht ik dat het slim zou zijn om hier in de buurt: Chateauroux, Montlucon maar ook in Parijs prijsopgaven aan te vragen voor een toestel. Hiervoor koos ik de Phonak Naida Q30 met de luidspreker in het oor (RIC, receiver in canal).


Bij een 6 tal grotere en kleinere ketens hier, waaronder ook een zusterorganisatie van Beterhoren, heb ik de prijs opgevraagd en in totaal 2 reacties gehad. Ze willen blijkbaar niet via email informatie geven maar reageren, ook redelijk onbehouwen, helemaal niet. Van de twee die wel reageerden was er 1 in Parijs die op zijn site vriendelijk prijzen had maar met een voorstel kwam van 2 Resounds voor 2670.
De andere reactie was een prijs van  2400-2500 voor de 2 Naida's.

In de tussentijd was ik verder aan het zoeken naar prijzen en kwam uiteindelijk op de volgende site terecht http://brilzonline.nl/Phonak.html, de RIC van de Naida Q30 uitvoering stond hier niet bij maar kon nooit veel anders zijn dan de € 1500 voor 2 Naida Q30 in een andere uitvoering.
 

dinsdag 28 januari 2014

Hoe nu verder

Na het bezoek aan de audicien, waar ik geschrokken was van de prijs, ben ik me beter gaan oriënteren over de mogelijkheden, verschillen en prijzen van hoortoestellen.
Ik heb ook nog naar het door de audicien aanbevolen toestel gekeken en zag dat de specificaties op het randje zat, bij mijn rechteroor zou het zo maar kunnen dat, als mijn gehoor iets verder achteruit gaat, de benodigde aanpassing niet meer met dat apparaat gehaald kunnen worden. De rode lijn van het audiogram is mijn gehoorverlies en het roze vlak de aanpassing die het betreffende apparaat kan

Ook nog even naar de prijzen gekeken die op internet beschikbaar zijn voor dit apparaat en toen kreeg helemaal het gevoel dat ik getild dreigde te worden. Dus een eventuele order maar afgezegd.

Ik ben op websites van fabrikanten gaan zoeken en gekeken wat er voor verschillen zijn. Ik kwam er al gauw achter dat als je niet uitkijkt je door de bomen het bos niet meer ziet.
Een voor alle fabricaten geldende indeling lijkt het aantal mogelijkheden van een apparaat,  budget, basis, midden en top apparaat.

De benodigde mogelijkheden van een apparaat worden mede bepaald door de steilheid van het gehoorverlies, maar ook het beoogde gebruik bv lesgeven, grote vergaderingen tegenover hele rustige omgevingen zijn bepalende factoren. 

In mijn geval, in het over het algemeen stille Frankrijk, wel af en toe een feestje en natuurlijk af en toe overleg met een cliënt in Nederland, lijkt een basis apparaat voldoende.

Ook het aantal kanalen neemt toe van budget naar topmodel.
Op internet (http://www.audiologyonline.com/ask-the-experts/what-optimum-number-hearing-aid-466 ) kwam ik het volgende plaatje tegen:

Figure 1: Audibility quantified by improvement in Articulation Index as a function of the number for gain and compression channels. Each curve represents data from individual audiograms.

Blijkbaar zijn 6 kanalen genoeg voor de meeste hoor verliezen. (de aangeboden Phonak Bolero Q70 heeft er 16)
 

zaterdag 25 januari 2014

Waarom deze blog

Ik woon nu ruim 6 jaar in Frankrijk en begin slechthorend te worden waardoor ik mensen slecht versta en andere omgevingsgeluiden zoals vogeltjes en krekels niet goed meer hoor. In deze blog beschrijf ik mijn ervaringen met het oplossen van dit probleem.

Hèh, wat zeg je

Sinds een jaar, misschien langer, vraag ik vaker aan gesprekspartners om te herhalen wat men zegt, ik hoor wel dat er iets gezegd is, maar een aantal klanken komt niet door. Uit de context kan ik dan nog wel vaak achterhalen wat het woord, dat ik gemist heb, moet zijn maar dat kost even tijd en daarom lijkt het alsof ik niet volwaardig aan het gesprek meedoe.
Ik woon hier met mijn vrouw in midden Frankrijk met veel natuur om ons heen. Veel vogels, insecten, kleine en grote zoogdieren, veel reptielen etc. Vogels maar ook krekels en sprinkhanen produceren vaak een hoog frequent geluid dat ik een jaar of 2 geleden nog goed kon horen, maar tegenwoordig niet meer. Ook heb ik nogal last van tinnitus (geluid in je hoofd zonder externe bron). 

Eind 2013 heb ik bij een oorarts een audiogram laten maken, daaruit bleek dat ik aanzienlijk gehoorverlies aan beide oren heb:

rechts                                    links


Dus op naar de audioprothésiste zoals de audiciens hier heten.
Eerst nog even contact gezocht met mijn zwager die al jaren ervaringsdeskundig is en mij adviseerde om vooral een apparaat te kiezen met de luidspreker in het oor en met een niet te kleine batterij, dan hoef je die niet zo vaak te wisselen.

Het bezoek aan de plaatselijke audicien, die het monopoly heeft in de ruime omtrek, was erg prettig, nogmaals werd mijn audiogram gemeten en kwamen alle aspecten aan bod om tot de keuze van het apparaat te komen. Hij was pertinent over de luidspreker in het oor: dat moest ik niet doen, het moeten een op maatgemaakte oorstukjes zijn, hij was erg overtuigend, zijn argumentatie was bijvoorbeeld dat met een luispreker in het oor de apparaten er sneller uit zouden kunnen vallen. De keuze viel uiteindelijk op 2 Phonak Bolero's Q70. Hij informeerde nog bij mijn verzekeringsagent wat ik terug zou krijgen en dat kwam neer in totaal op € 399.42 voor 2 apparaten. NB Ik heb een Franse basis- en aanvullende verzekering.
Dan de offerte voor het geheel., die kwam neer op  3140 inclusief de oorstukjes en service.
Dat was even schrikken.